• Začíname Advent – S Božím Slovom čakáme na Ježiša
        • Začíname Advent – S Božím Slovom čakáme na Ježiša

        • 30. 11. 2020
        • Začali sme prežívať Adventné obdobie.  Adventné obdobie je časom nábožného a radostného čakania na Vianoce, kedy si pripomíname prvý príchod Božieho Syna medzi ľudí a tiež očakávame druhý Kristov príchod.

          Symbolom adventu je u kresťanov adventný veniec. V pondelok 30. novembra 2020 adventné vence pre každú triedu požehnal pán kaplán Jozef Marhefka. Požehnal ich v riaditeľni školy, odkiaľ sa táto pobožnosť prenášala školským rozhlasom do ostatných tried.

          Pripomeňme si symboliku adventného venca:

          Adventný veniec je okrúhly. To nám pripomína večnosť i samotného Boha. Pretože ako kruh nemá začiatok ani koniec, tak ani večnosť a ani Boh nemá začiatok ani koniec. Kruh nám tiež pripomína spoločenstvo veriacich zhromaždených okolo Pánovho stola. Rovnako aj rodinu, ktorá sa zhromaždí okolo stola či adventného venca k modlitbe.

          Zelené vetvičky, ktoré tvoria základ venca, napriek tomu, že vonku je zima,  znakom nádeje, že bude znova teplo a príroda znova ožije. Pre nás sú znakom nádeje na nový život, ktorý nám prináša Ježiš svojim príchodom na svet.

          Štyri sviece predstavujú štyri nedele počas adventu. Každú nedeľu pribudne na venci ďalšia horiaca svieca a tým aj viac svetla. Rovnako by malo pribudnúť svetlo aj v našich rodinách, v našich životoch, lebo sa pomaly blížime ku Kristovi – Svetlu sveta. Každá svieca má svoje pomenovanie: prvá svieca je nádej, druhá je mier, tretia radosť a štvrtá svieca je láska. Našimi modlitbami a dobrými skutkami môžeme počas adventu spolu s Ježišom aj my vniesť viacej svetla – viac nádeje, mieru, radosti a lásky do tohto sveta, do našich rodín.

          Fialová farba (napr.: stuha, sviece) na adventom venci nám pripomína, že čas adventu máme prežiť v konaní dobra, stíšenia sa a pokánia. Pokánie je podmienkou, aby sme zanechali starý hriešny štýl života a začali žiť nový život s narodeným Ježišom.

          Nech nám tieto riadky pomôžu pochopiť, že adventný veniec nie je len dekoráciou, ale nesie v sebe hlboký duchovný význam, ktorý nám má pomôcť nábožne prežiť Adventné obdobie a dobre sa pripraviť na príchod Krista.  Prežime pri ňom požehnané chvíle stretnutia s Pánom pri modlitbe, pri čítaní Svätého Písma, pri rozhovore s rodinou.

          (podľa www.faralm.sk)

        • Oznam

        • 30. 11. 2020
        • Od 1.12. 2020 začína žiakom 2. ročníka prezenčné vyučovanie. Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti dieťaťa podávajú rodičia cez Edupage. 

        • Oznam pre žiakov a rodičov 2. triedy

        • 23. 11. 2020
        • Z dôvodu pozitívne testovanej zamestnankyne antigénovým testom ostávajú po konzultácii s RÚVZ v LM  žiaci 2. triedy v domácej karanténe do 30. 11. 2020. 

          Prezenčné vyučovanie začne 1. 12.2020.

          Ak by sa u niektorého zo žiakov objavili príznaky typické pre toto ochorenie je potrebné bezodkladne kontaktovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva a Vášho všeobecného lekára pre deti a dorast.  

          Vzdelávanie žiakov bude od zajtra 24. 11. 2020 (utorok) prebiehať dištančnou formou cez Edupage, podrobné pokyny Vám podá triedna učiteľka v priebehu dnešného dňa.

          Žiaci budú z obedov hromadne odhlásení.

        • Dôležitý oznam

        • 22. 11. 2020
        • Dňa 23.11.2020 - pondelok - udeľujem riaditeľské voľno žiakom 2. triedy z dôvodu podozrenia na ochorenie Covid-19.

          Bližšie informácie Vám poskytneme v priebehu dňa 23. 11. 2020 na základe pokynov RÚVZ.

          Žiaci budú zo stravy odhlásení. 

          Prosím Vás o pochopenie a trpezlivosť.

          Mgr. Adriana Chrapčiaková

          riaditeľka školy

      • Organizácia a podmienky vyučovania od 3.11. – 27. 11. 2020
        • Organizácia a podmienky vyučovania od 3.11. – 27. 11. 2020

        • 2. 11. 2020
        • Počas mesiaca november, kedy je na základe rozhodnutia ministra školstva č. 2020/17949:1-A1810 zo dňa 23.10. 2020 nariadené dištančné vzdelávanie pre žiakov 2. stupňa ZŠ, sa budú všetci žiaci školy vzdelávať podľa rozvrhu, ktorý  bude platný do 27.11.2020 alebo do odvolania (viď príloha RH).  Rozvrh bol vypracovaný na základe Metodického usmernenia ministra tak, aby bol zabezpečený čo najefektívnejší prístup všetkých žiakov k vzdelávaniu. Pôvodný rozvrh hodín je v tomto období neplatný.  

          Prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. – 4. ročníka bude prebiehať podľa tohto rozvrhu v škole. Pre týchto žiakov je k dispozícii stravovanie a ŠKD v čase od 7.00 – 15.00. Pre všetkých stále platí povinnosť nosiť rúška po celý čas pobytu v škole.

          Dňa 3. 11. 2020 je potrebné doniesť do školy aktualizované Vyhlásenie o bezinfekčnosti.

          Dištančné vzdelávanie bude prebiehať formou online hodín a samostatnej práce žiakov na zadaniach. Hlavný komunikačný kanál a centrum všetkých informácií a pokynov je pre všetkých Edupage. Cestu k online hodine si vždy nájdete v TK, online hodiny prebiehajú cez ZOOM alebo WEBEX. Okrem toho budete pracovať aj cez ALF-a a aplikáciu WocaBee.  Postupujte vždy podľa pokynov vyučujúcich. Hodiny budú začínať tak ako keď sme v škole, budú  však trvať 40 minút.  Na online hodinách sa zúčastňujú všetci žiaci povinne, ak sa nemôžeš na hodine zúčastniť, musíš sa ospravedlniť a učivo si dobrať. Ak sa opakovane  zo subjektívnych dôvodov bez ospravedlnenia  nezúčastníš na online hodine, bude ti zapísaná vymeškaná hodina.  Ak máš technické alebo iné problémy s dištančným vzdelávaním, komunikuj  s triednym učiteľom. Triedny učiteľ si spolu s vami nastaví podrobné pravidlá správania sa počas dištančného vzdelávania a čas stretávania sa na online triednických hodinách.  Pri posielaní zadaných úloh na kontrolu  dodržujte vždy pokyny vyučujúcich (čas, miesto, forma odovzdania).  V prostredí Edupage vkladaj svoje vypracovanie dú priamo k úlohe (pozri návody na help.edupage.org). Počas dištančného vzdelávanie budete od vyučujúcich dostávať spätnú väzbu, slovné hodnotenie  i známky.

          Vopred Vám ďakujeme za zodpovedný prístup.

          V prípade zmeny Vás budeme informovať.

          Vedenie školy