• Filatelistická olympiáda mládeže

        • 15. 6. 2023
        • Počas prvých štyroch júnových dní sa v Bratislave uskutočnila Národná filatelistická výstava s medzinárodnou účasťou BRATISLAVAFILA 2023. V rámci nej sa stretli mladí nadšenci poštových známok, obálok, pohľadníc a iných poštových cenín na Filatelistickej olympiáde.
          Na tejto olympiáde sa prezentoval aj náš žiak
          Lukáš Prokopčák, ktorý získal 1. miesto v kategórii B.
          Gratulujeme a tešíme sa z jeho úspechu.

      • Ďakovná púť do Prešova a Levoče
        • Ďakovná púť do Prešova a Levoče

        • 14. 6. 2023
        • Dňa 13. júna 2023 sa žiaci tretieho, štvrtého a traja žiaci piateho ročníka, spolu s ďalšími prvoprijímajúcimi našej farnosti zúčastnili na ďakovnej púti po prvom svätom prijímaní. Púť viedol pán kaplán Pavol Drdák. Prvou zastávkou bolo mesto Prešov, v ktorom sme navštívili Výrobňu hostií. Vedú ju rehoľné sestry rehoľnej spoločnosti Congregatio Jesu, ľudovo anglické panny. Počas exkurzie sme spolu so zaujímavým výkladom rehoľnej sestry, pozorovali pracovný deň vo Výrobni hostií od miesenia cesta, cez pečenie veľkých plátov, zvlhčovanie, vykrajovanie malých aj veľkých kňazských hostií, triedenie, balenie a expedíciu objednaných hostií. Výrobňa hostií je zasvätená svätému pápežovi Piovi X., ktorého označujú ako „pápeža Eucharistie“.

          Po modlitbe v kaplnke domu sme sa presunuli do františkánskeho kláštora v Prešove, kde je na jednom mieste takmer päťsto relikvií. „Vitajte v malom nebi,“ privítal nás pri vstupe do kaplnky vo františkánskom kláštore v Prešove brat Tomáš Becket, vlastným menom Martin Pila. V kaplnke, ktorá je vlastne jeden veľký relikviár, sa nachádza 478 relikvií svätých a blahoslavených. Po celom obvode kaplnky sa na stenách nachádzajú fotky svätcov s malými relikviármi. Brat Tomáš nám pútavo vysvetlil význam relikvií a svedectvá ľudí, spojených s nimi. Popri tom nám priblížil život niektorých svätcov. Poslednou „relikviou“ je zrkadlo. Keď sa naň návštevníci pozrú, vidia seba. Ide o odkaz, že všetci sme povolaní k svätosti.Vo františkáskom  kostole sv. Jozefa sme sa zúčastnili na adorácii Sviatosti Oltárnej a pozreli sme si nádherný pohyblivý betlehem.

          Po krátkom rozchode v meste sme sa presunuli do Levoče, vystúpili z autobusu pod Mariánskou horou a – prekonajúc svoje pohodlie, putovali sme na ňu peši. V bazilike Navštívenia Panny Márie sme prežili svätú omšu, ktorú slúžil pán kaplán. Mariánska hora nám ponúkla nádherný výhľad na celé mesto Levoča. Nadchnutí týmto pohľadom a povzbudení slovami príhovoru vo svätej omši, vrátili sme sa šťastne domov, rozhodnutí a odhodlaní prinášať Ježiša do prostredí, v ktorých žijeme.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Ďakovná púť do Prešova a Levoče .

      • ZBER PAPIERA
      • Ježiš má srdce pre nás - júnová pobožnosť
        • Ježiš má srdce pre nás - júnová pobožnosť

        • 6. 6. 2023
        • „Modliť sa - je vstúpiť s mojím srdcom do Ježišovho srdca.“ (pápež František)

          Úcta Srdca Ježišovho je stará ako kresťanstvo samé. Je prejavom úcty k trpiacemu Kristovi, ktorému ako hovorí evanjelista Ján (Jn 19,34) „jeden z vojakov mu kopijou prebodol jeho bok a hneď vyšla krv a voda.“

          V 17. storočí sa rozšírila veľká úcta k Božskému Srdcu i prostredníctvom francúzskej mystičky sv. Margity Márie Alacoque a Litánií k Božskému Srdcu Ježišovmu, ktoré sú  rozšírené ako júnová pobožnosť. 

          Aj v tomto školskom roku, počas mesiaca jún, ktorý je venovaný úcte k Božskému Srdcu Ježišovmu, sa so žiakmi v kaplnke sv. Jána Bosca, každé ráno pred vyučovaním modlíme túto pobožnosť. Vyjadrujeme ňou našu vďačnosť a dôveru Božskému Srdcu Ježišovmu a obetujeme ju ako zmier a odprosenie za naše hriechy a prosíme aj za aktuálne potreby za seba, za našu školu, farnosť, Cirkev a za celý svet.

          Srdce Ježišovo, plné dobroty a ľúbosti, zmiluj sa nad nami.

      • MDD - Fantázia Liptov Park a Multikino GAC 😍
      • Rázusovie Vrbica
        • Rázusovie Vrbica

        • 31. 5. 2023
        • Blahoželáme našim vynikajúcim recitátorom, ktorí v piatok 26.5.2023 súťažili v prednese poézie a prózy z diel liptovských autorov na 27. ročníku Rázusovie Vrbice. Tento ročník bol venovaný významnému dramatikovi a lekárovi Ivanovi Stodolovi pri príležitosti 135. výročia jeho narodenia. Zlaté pásmo (1. miesto) získali Alica Červeňová (4.roč.), Matej Kultan (4. roč.) a Tadeáš Šrámek (6. roč.) a strieborné pásmo (2. miesto) získal Ján Bednarčík (5. roč.). Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

      • Let´s play  - anglická súťaž
        • Let´s play - anglická súťaž

        • 30. 5. 2023
        • V piatok 19. mája 2023 sa žiaci štvrtého ročníka (Alica Červeňová, Karolína Kubátová, Lili Marová, Diana Dideková, Gabriel Trizna a Michal Budiský) po prvýkrát zúčastnili zábavnej súťaže v anglickom jazyku Let´s Play. Riešili slovné úlohy, preklad viet, posluchové hádanky a spelling. Aj keď sme sa neumiestnili na stupňoch víťazov, ukázali sme, že angličtina nás baví a sme v nej dobrí. Žiakom ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy 👍.

      • MINIdigi týždeň s témou TVORIVOSŤ
        • MINIdigi týždeň s témou TVORIVOSŤ

        • 30. 5. 2023
        • Aj v našej škole sa opäť zapájame do projektu MINIdigi týždeň, počas ktorého chceme trénovať digitálnu miernosť. Odhaľme s deťmi v škole, v triede, v rodine digitálnych časožrútov, stlačme pauzu a zvoľme si MINIdigi výzvu. Prežime MINIdigi týždeň v spoločenstve. Rozvíjajme tvorivosť, vlastné nápady a tvorme krajší svet pre všetkých. Vďaka pauze víťazíme nad časožrútmi a otvárame priestor pre zážitok pravej Radosti. Používajme pauzu a play ako skutoční hrdinovia.

          5 krokov, ako poraziť digitálnych časožrútov spolu s deťmi:

          (https://www.youtube.com/watch?v=DgRizG2CvOk)

          1. Nebuď sám

          2. Odhaľ časožrútov

          3. Stlačme pauzu pre Radosť 

          4. Mierni sa ako hrdina

          5. Používaj technológie ako hrdina

           

          TRÉNUJME DIGITÁLNU MIERNOSŤ

          1. Odlož si mobil počas stolovania.
          2. Keď Ti niekto napíše, radšej mu zavolaj alebo sa s ním stretni osobne.
          3. Kontroluj si sociálne siete len raz za deň.
          4. Pozeraj len 1 rozprávku/časť seriálu za deň.
          5. Daj si denný limit, kedy odložíš displeje.
          6. Nepoužívaj displeje 90 minút pred spánkom.
          7. Vymaž si aspoň jednu aplikáciu, na ktorej tráviš zbytočne veľa času.
          8. Odteraz buď na mobile o polovicu času menej ako zvykneš bývať.
          9. Nehraj týždeň žiadne hry na mobile/tablete/počítači.
          10. Vypni si všetky notifikácie.

          VZÁCNY ČAS VENUJ TOMU, ČO TI PRINÁŠA VIAC RADOSTI

          1. Zahrajte si doma spoločenskú hru.
          2. Rukami vytvor z odpadového materiálu pekný darček, zabaľ ho a daruj ho niekomu s odkazom: “Som MINIdigi, a preto mám na Teba čas”.
          3. Naučte sa doma spoločne novú pieseň.
          4. Cvič každý deň aspoň 15 minút.
          5. Vytvor s kamarátmi vlastnú hru či tajný jazyk.
          6. Píš si denník vďačnosti a každý deň si napíš niekoľko viet o tom, čo si robil a čo ťa potešilo.
          7. Čítaj si každý deň zo Svätého písma.
          8. Choď na prechádzku do prírody a zapíš si aké stromy, rastliny, zvieratá si videl.
          9. Urob niečo, čo si dlho odkladal.

          Viac na: https://erko.sk/minidigi/#!/materialy_a_namety

      • MISIE na škole
        • MISIE na škole

        • 29. 5. 2023
        • Tohtoročný čas prípravy na sviatky Zoslania Ducha Svätého sme v našej škole prežili jedinečne a duchovne hlboko. Počas troch dní od 24.mája do 26. mája 2023 sme v našej škole prežívali Misie na škole. Privítali sme redemptoristov Michalovskej viceprovincie otca Jozefa Kišáka CSsR a brata Gorazda Figuru CSsR. Pod ich vedením sa uskutočnil duchovno-evanjelizačný program určený deťom a mládeži.

          Každodenný program bol prispôsobený podľa veku. Začínali od najstarších a v posledný deň sa stretli s najmladšími žiakmi. V predposledný deň sa prihovorili zamestnancom školy, ktorí mali možnosť prežiť čas na stíšenie sa v uponáhľanom svete a uvedomenie si toho, čo je ich poslaním a čo je v dnešnej dobe skutočne dôležité. Prostredníctvom scénok, hovoreného slova, spotov, piesní a svedectiev, spoznávali Boha ako Lásku, ktorý miluje každého človeka. Program ukončili v prvý deň Cestou svetla a v ďalšie dva dni svätou omšou v školskej kaplnke sv. Jána Bosca. V popoludňajších hodinách mohli žiaci aj zamestnanci pristúpiť k sviatosti zmierenia alebo sa stretnúť s misionármi pri duchovnom rozhovore, čo aj využili.

          Máme nádej, že to, čo bolo cez slovo misionárov zasiate do našich sŕdc, vyklíči a prinesie ovocie v správnom čase. Každé zažité dobro mení vnútro človeka. Veríme, že uplynulé tri dni zmenili mnohé srdcia a duchovne spojili spoločenstvo našej školy s misionármi, keďže sme si pri rozlúčke sľúbili modlitbu za seba navzájom. Nech nás to všetkých posunie bližšie k Bohu, k blížnym i k sebe samým. 

          Do fotogalérie bol pridaný nový album MISIE na škole.

      • Slávnosť prvého svätého prijímania
        • Slávnosť prvého svätého prijímania

        • 29. 5. 2023
        • V siedmu veľkonočnú nedeľu 21. mája 2023 prežívali žiaci tretích ročníkov svoj nezabudnuteľný deň – slávnosť prvého svätého prijímania. Z celej farnosti Liptovský Mikuláš prvýkrát prijalo Ježiša v eucharistii štyridsať detí, dvanásť detí z tohto spoločenstva tvorili naši tretiaci. Na slávnosť sa pripravovali svedomitým učením náboženstva a účasťou na svätých omšiach. Bezprostredná príprava spočívala v nácvikoch, v modlitbe Deviatnika pred prvým svätým prijímaním a v prvej svätej spovedi. V sobotu deti prvýkrát pristúpili k sviatosti zmierenia.

          Nedeľnú slávnostnú svätú omšu slúžil pán kaplán Pavol Drdák a koncelebroval náš rodák Dušan Galica, duchovný správca a riaditeľ Domu Charitas sv. Jána Bosca v Spišskej Kapitule. Pán kaplán v príhovore deťom aj dospelým, názorne na symboloch chleba a vína, vysvetlil dôležitosť a odhodlanie snažiť sa žiť podľa Desatora, aj keď to bude „bolieť“, aj keď bude treba priniesť obetu. No pre konečný cieľ, ktorý chceme všetci dosiahnuť – nebo, sa to určite oplatí.

          Tohtoročná slávnosť prvého svätého prijímania mala pokračovanie v nasledujúcom týždni, kedy tretiaci prichádzali každý večer na svätú omšu do farského kostola, oblečení v albách. Nech si chránia svoje srdcia pre priateľstvo s Ježišom navždy.

      • MONITORING V KNIŽNICI 📚
        • MONITORING V KNIŽNICI 📚

        • 29. 5. 2023
        • 25. mája 2023 sa žiačky 9. ročníka, Beáta KultanováSabína Sofia Szuperáková, zúčastnili obľúbeného súťažného kvízu, ktorý pripravili pracovníčky Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého. Kvíz zameraný na aktivity podporujúce čítanie a formovanie vzťahu k literatúre je súčasťou projektu „365 dní v knižnici“ a bol  podporený Fondom na podporu umenia. Žiaci preukázali vedomosti z učiva 6. - 9. ročníka základných škôl a všeobecný prehľad zo slovenskej a svetovej literatúry, gramatiky, geografie a dejepisu. Samostatné kolo bolo venované významnému slovenskému dramatikovi, spisovateľovi a lekárovi, mikulášskemu rodákovi Ivanovi Stodolovi.Z ôsmych súťažných družstiev naše žiačky obsadili krásne 2. miestoBlahoželáme!

      • Misie na školách
        • Misie na školách

        • 19. 5. 2023
        • Milí rodičia, milí žiaci,

          od stredy 24.mája 2023 sa v našej škole uskutoční jedinečný školský projekt "MISIE NA ŠKOLÁCH". Budú ho viesť redemptoristi Michalovskej viceprovincie – východného obradu otec Jozef Kišák CSsR a rehoľný brat Gorazd Figura CSsR, ktorí vytvorili motivačne - edukačne - evanjelizačný program. Program je zložený z krátkych a pútavých scénok či pantomím a zaujímavých prednášok. Program misií dotvárajú krátke videá, či piesne v podaní redemptoristov. V priebehu dňa budú žiaci aktívne zapájaní do zaujímavých aktivít, ktorých cieľom nie je ani tak poučovať a napomínať, ale inšpiratívne provokovať k túžbe po zmene myslenia. Nezabudne sa ani na zamestnancov školy. Získajú čas na stíšenie sa v uponáhľanom svete a uvedomenie si toho, čo je ich poslaním a čo je v dnešnej dobe skutočne dôležité. Program misií pozostáva zo 45 minútových blokov a následne prestávok, podľa školského rozvrhu. Program daného dňa sa ukončí pobožnosťou alebo svätou omšou. V poobedňajších hodinách (13.00 – 14.00) môžu žiaci aj učitelia pristúpiť k sviatosti zmierenia alebo sa porozprávať s redemptoristami, ktorí budú misie viesť. Harmonogram misií posielame v prílohe, zmeny v Edupage budú zverejňované postupne od začiatku budúceho týždňa.

          Cieľ projektu Misie na školách:

          1.) inšpirovať, motivovať, povzbudiť žiakov, upevniť medzi nimi vzťahy

          2.) vytvoriť presvedčenie, že hodnoty Biblie sú aktuálne a musia byť neodmysliteľnou súčasťou spoločnosti, ktorá sa kryštalizuje v školskom prostredí

          3.) ponúknuť žiakom možnosť začleniť sa do už fungujúcich spoločenstiev v danom prostredí, v ktorom sa škola nachádza

          4.) vytvoriť priestor pre žiakov aktívnym spôsobom pretvárať spoločnosť na Slovensku.

          Duchovnou prípravou na tento projekt je modlitba deviatnika k sv. Dominikovi Saviovi a Modlitba za misie v školskej kaplnke sv. Jána Bosca, ktoré sa modlíme počas deviatich pracovných dní pred začiatkom misií. Prosíme aj Vás, modlite sa za nás, aby sme dokázali otvoriť svoje srdcia Duchu Svätému a prijať duchovné ovocie misií. Veríme, že to bude požehnaný čas, ktorý prinesie do našich sŕdc veľa dobra. Každé zažité dobro mení vnútro človeka.

      • Slávik Slovenska 2023
        • Slávik Slovenska 2023

        • 19. 5. 2023
        • Dňa 10.5.2023 reprezentovali našu školu žiačky Evka Vargová z 3. ročníka a Sabinka Sofia Szuperáková z 9. ročníka v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska. Dievčatám ďakujeme, že sa na súťaž poctivo pripravovali  a ukázali, že aj na našej škole máme talentované speváčky 🎵🎶. 

      • Čitateľská súťaž - vyhodnotenie apríl
        • Čitateľská súťaž - vyhodnotenie apríl

        • 5. 5. 2023
        • Naša čitateľská súťaž, kde máte navštíviť našu školskú čitáreň, vypožičať si knižku, prečítať ju a napísať k nej kratučkú recenziu, stále pokračuje. Zo všetkých príspevkov bola v mesiaci apríl vyžrebovaná Petra Vaškebová z 3. ročníka. Gratulujeme 👍. Tak neváhaj a čítaj 📚! Možno v máji vyhráš práve ty!

      • Májové 🌺🌻🌼🌷🌸🌹 - Májová pobožnosť v šk. kaplnke
        • Májové 🌺🌻🌼🌷🌸🌹 - Májová pobožnosť v šk. kaplnke

        • 4. 5. 2023
        • Misijné dielo detí pripravilo na mesiac máj  aktivitu pod názvom „Májové kvetinky“. Počas tohto mesiaca môžu deti pre Pannu Máriu pripravovať lúku kvetov modlitbou Loretánskych litánií. Každý deň môžu vyfarbiť jeden kvet, a tak svojou modlitbou nechať rozkvitnúť pre Pannu Máriu nielen lúku, ale celý svet. Do tejto aktivity sme sa zapojili modlitbou májovej pobožnosti denne v našej školskej kaplnke pred vyučovaním. Žiaci prvého stupňa si za každú modlitbu vymaľujú jeden kvietok, aby im zostala pamiatka na májovú pobožnosť. V prílohe nájdete PL, ktorý môžete aj Vy doma nechať rozkviknúť modlitbou...