• Odvaha a dôvera v Boha - Biblická olympiáda
        • Odvaha a dôvera v Boha - Biblická olympiáda

        • 29. 3. 2023
        • Dňa 28. 3. 2023 sa v našej škole konalo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády. Zúčastnili sa ho štyri trojčlenné družstvá zo ZŠ Bobrovec, ZŠ Janka Kráľa, ZŠ s MŠ Okoličianska a ZŠ Apoštola Pavla.

          Obsahom tohtoročnej olympiády boli vybrané knihy Svätého Písma: Kniha Nehemiáš + Kniha Judit + Kniha Ester + Prvý Petrov list. Spoločná téma kníh bola Odvaha a dôvera v Boha.

          Súťaž začala svätou omšou v kaplnke sv. Jána Bosca, ktorú slúžil pán kaplán z Okoličného Štefan Štellmach a koncelebroval pán kaplán z Bobrovca Michal Marlenga. Následne súťaž pokračovala jednotlivými kolami. Tvorilo ju 5 súťažných kôl: test, autor citátu, inzeráty, pravda/nepravda a zvieratá v Biblii. Porotu tvorili kňazi – okrem už spomenutých kňazov aj náš pán kaplán Pavol Drdák.

          Našu školu reprezentovalo družstvo, ktoré tvorili žiačky 9. ročníka Beáta Kultanová, Sabína Sofia Szuperáková a žiak 5. ročníka Matej Pecucha. Svojím svedomitým štúdiom vybraných kníh Svätého Písma, naši žiaci získali víťazstvo a tým postup do diecézneho (krajského) kola v Spišskej Kapitule. Blahoželáme!!!

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Dekanátne kolo Biblickej olympiády.

      • Kľúč od strateného raja – krížová cesta vo farskom kostole
        • Kľúč od strateného raja – krížová cesta vo farskom kostole

        • 29. 3. 2023
        • V nedeľu popoludní sme sa zúčastnili na krížovej ceste vo farskom kostole sv. Mikuláša. Krížovú cestu vytvoril pán kaplán Pavol Drdák pre spoločnú pobožnosť učiteľov a žiakov a obetovali sme ju za všetky rodiny a deti na svete, zvlášť za tie, ktoré trpia hladom, chorobami, zomierajú vo vojnách a pri ťažkých prácach.

          Krížovú cestu tvorili zamyslenia o Ježišovom utrpení pre našu spásu a o zmysle utrpenia a obety ľudí – dospelých aj detí. Úvod a záver zastavení sa modlil pán kaplán a text každého zastavenia - učitelia aj žiaci. Kríž bol nazvaný kľúčom, ktorý nám otvoril dvere od strateného raja a naša obeta je ako pšeničné zrnko, ktoré prinesie úrodu len vtedy, ak odumrie v úrodnej zemi. Krížová cesta nás všetkých povzbudila k tomu, aby sme zostávajúce dni pôstu prežili naplno v modlitbe, obetavosti a láske voči Bohu aj ľuďom.

      • OCEANÁRIUM v škole
        • OCEANÁRIUM v škole

        • 24. 3. 2023
        • Vo štvrtok 23. marca 2023 sme v našej škole privítali mobilné Oceanárium. Žiaci 1. - 6. ročníka si pozreli 360˚ projekciu edukačného filmu z podmorského sveta a života v ňom. Premietanie filmu prebiehalo vo vnútri kupoly, ktorá zabezpečila našim žiakom neopakovateľný vizuálny zážitok 👍.

      • MAREC - mesiac knihy 📖
        • MAREC - mesiac knihy 📖

        • 21. 3. 2023
        • Marec je mesiac knihy! A kniha je najlepší priateľ človeka. Či už je to učebnica, dobrodružná knižka alebo váš obľúbený román, kniha bude vždy vaším verným spoločníkom. Preto vyhlasujeme hneď tri súťaže a víťazi môžu získať zaujímavé knižky! 

          V prvej súťaži budete musieť navštíviť našu školskú čitáreň, vypožičať si knižku, prečítať ju a  napísať k nej kratučký obsah (stačí 5-10 viet - vlastný názor na danú knižku, čo vás na nej najviac bavilo, čo sa vám páčilo). Obsahy píšete na papier, ktorý podpíšete a označíte triedou. Ten vhodíte do krabičky v čitárni. Zo všetkých príspevkov bude každý mesiac do konca školského roka vyžrebovaný jeden, ktorý bude odmenený knihou. Prvé žrebovanie bude už 31.3.2023! V našej čitárni sa nachádza veľa nových a zaujímavých knižiek. Viac sa dozvieš čoskoro cez správy Edupage alebo klikni školská čitáreň.

          V druhej súťaži si počas posledného marcového týždňa vypočuješ cez rozhlas krátku ukážku. Ukážky budú zasielané aj cez EduPage. Tvojou úlohou bude uhádnuť, akej knižnej postave daná charaktristika patrí. Svoje odpovede napíšeš do kartičky a odovzdáš do 31.3.2023 p.uč. Halahijovej. Správne odpovede budú zaradené do losovania.

          Tretia súťaž bude súťaž o najkrajšiu, najoriginálnejšiu záložku do knihy. Súťažíš individuálne, takže záložku si môžeš vytvoriť v škole alebo doma a do konca marca ju odovzdáš p. uč. Halahijovej, Tá spolu s komisiou vyberie tú naj, ktorá bude tiež odmenená knižkou.

          Milí knihomoli, prajeme vám veľa čitateľských úspechov a tešíme sa na vaše odpovede a záložky. 📚

      • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

        • 17. 3. 2023
        • Dňa 14.3.2023 a 16.3.2023 sa uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo spolu 23 žiakov, čo len potvrdilo popularitu tento recitačnej súťaže. Všetkým víťazom gratulujeme a držíme palce pri reprezentovaní školy na OK HK (postupujú všetci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste vo svojej kategórií😉).

          Poézia I. ktg.

          1. miesto: Matej Kultan

          2. miesto: Diana Dideková a Oliver Horvát

          3. miesto: Eva Vargová a Tamara Rakytová

          Próza I. ktg.

          1. miesto: Alica Červeňová

          2. miesto: Adam Novák

          3. miesto: Tamara Šramková a Peter Liščinský

          Poézia II. ktg.

          1. miesto: Ján Bednarčík

          2. miesto: Matej Pecucha

          Próza II. ktg.

          1. miesto: Tadeáš Šramek a Nela Homolová

          Poézia III. ktg.

          2. miesto: Roman Ondris

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo Hviezdoslavov Kubín.

      • Rodný dom Rázusovcov
        • Rodný dom Rázusovcov

        • 16. 3. 2023
        • 14. - 16. marca 2023  sme so žiakmi 3., 4. a 6. ročníka navštívili expozíciu Múzea J. Kráľa - Rázusovie dom - autentické miesto, kde sa narodili a vyrastali významné osobnosti slovenskej literatúry Martin Rázus a Mária Rázusová Martáková, o ktorých sa naši žiaci učia na čítaní a literatúre.

          Žiaci mali možnosť zažiť atmosféru doby spred viac ako sto rokov, život v starej Vrbici, úsilie Rázusovcov, aby sa ich deti mali lepšie a podporili ich nadanie. Rozprávanie o Rázusovcoch doplnil film Maroško, ktorý bol natočený podľa autobiografického románu Martina Rázusa, ktorý v ňom opisuje svoje detstvo.

      • DUCHOVNÁ  OBNOVA: Ja som prišiel, aby mali život... (Jn 10, 10)
        • DUCHOVNÁ OBNOVA: Ja som prišiel, aby mali život... (Jn 10, 10)

        • 10. 3. 2023
        • Vo štvrtok 9. marca 2023 žiaci našej školy prežívali duchovnú obnovu. Začala sa svätou omšou v kaplnke sv. Jána Bosca a následne pokračovala modlitbou, interaktívnou prednáškou a zakončená bola kňazským požehnaním. Duchovnú obnovu viedol pán kaplán Pavol Drdák a jej cieľom bolo ponúknuť žiakom také podnety, ktoré by ich motivovali k aktívnemu a radostnému prežívaniu svojej viery a k duchovne hlbokému prežitiu pôstneho obdobia.

          Nie je dôležité, aby sa ľudia MALI DOBRE, ale dôležité je, aby ľudia BOLI DOBRÍ. A to je ťažké. Na to je čas pôstu, aby sme sa to učili. Naučme sa „prinútiť“ sa k dobru. Nasledujme Ježiša, ktorý nás chce urobiť šťastnými a slobodnými, s nádejou na riešenie problémov a ťažkostí a hlavne radostne prežívajúcich svoju vieru a svoj život.

          ...aby vo vás bola moja radosť a aby vaša radosť bola úplná. (Jn 15, 11)

      • RUKY NÁDEJE - Pridajme 🖐 k pokoju
        • RUKY NÁDEJE - Pridajme 🖐 k pokoju

        • 6. 3. 2023
        • Počas tohtoročného pôstneho obdobia sme prijali pozvanie Misijného diela, ktoré pozýva deti na Slovensku, aby sa počas pôstneho obdobia modlili za pokoj vo svete.

          Každý deň pred vyučovaním a po vyučovaní sa na tento úmysel pomodlíme spolu s celou triedou jednu z troch modlitieb na plagáte Ruky nádeje. Okrem toho sa každý deň ráno (okrem štvrtku) pred vyučovaním o 7.40 hod. budeme v našej kaplnke modliť desiatok bolestného ruženca, postupne po jednotlivých triedach.

          Pápež František nás neustále prosí, aby sme sa modlili predovšetkým za Ukrajinu, ale pridávame aj ďalšie krajiny, ktoré spomínal na Vianoce – Etiópiu, Sýriu, Libanon, Jemen, Mjanmarsko a Irán. Výzva je teda adresovaná farnostiam, školám i rodinám.

          Zapojené deti si môžu obkresliť ruku, napísať do nej svoje krstné meno a vyfarbiť si ju na papier vo formáte A5. Všetky ruky odfotíme a pošleme organizátorom. Zo všetkých rúk vytvoria veľký symbolický plagát RUKY NÁDEJE. Symbolicky zaradia k našim rukám aj kresbu ruky pápeža Františka. Jeho ruku obkreslil bruselský biskup Jean Kockerols počas návštevy belgických biskupov v Ríme. Odtlačok ruky pápeža Františka bude súčasťou umeleckého diela pre metro v Bruseli.

      • Expert geniality show 2022
        • Expert geniality show 2022

        • 24. 2. 2023
        • Dňa 30.11.2022 sme sa zavreli v učebni a  60 minút sme si lámali MOZGY nad mapou Slovenska a hýbali sme sa od Dunaja k Tatrám. Stali sa z nás svetobežníci, ktorí odhaľovali tajomstvá prírody. Niekoho doménou boli góly, body a sekundy, iní sa našli v oblasti „Do you speak English?“.

          V tomto školskom roku sa tejto súťaže spolu s nami zúčastnilo súťaže 11 796 žiakov. Z našej školy to bolo 17 žiakov. 

          Súťažiaci mali možnosť vybrať si 2 témy z ponúkaných šiestich súťažných tém.

          Pri vyhodnotení mohli získať titul získali titul EXPERT alebo TOP EXPERT, ak sa umiestnili v celkovom poradí 1. – 100. mieste.

          Tu sú naši EXPERTI:

          Matej Pecucha, V.  – Päť jazykov kultúry, TOP Expert

          Andrej Kultan, VII. – Od Dunaja k Tatrám, TOP Expert

          Lukáš Dobiš, VII. – Mozgolamy, „Do you speak English?“, TOP Expert

          Beáta Kultanová, IX.Od Dunaja k Tatrám, TOP Expert

          Sabína Szuperáková, IX. – Mozgolamy, TOP Expert

          Pavol Rendko, IX.– Od Dunaja k Tatrám, TOP Expert

          Sabína Berešíková, IX – Od Dunaja k Tatrám,

          Alžbeta Červeňová, IX – Mozgolamy, TOP Expert

          Všetkým, ktorí sa zúčastnili, ďakujeme za ochotu pracovať, za nebojácnosť vyskúšať si, akí sú vo svojich poznatkoch a vedomostiach dobrí. Tešíme sa zo všetkých dosiahnutých výsledkoch.

      • Exkurzia v Bratislave - Svetová výstava kozmonautiky
        • Exkurzia v Bratislave - Svetová výstava kozmonautiky

        • 23. 2. 2023
        • V stredu 22. februára 2023 sme sa zúčastnili so žiakmi 5., 6. a 7. ročníka výstavy Discovery Cosmos v bratislavskej Inchebe. Výstava nás previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie. Táto jedinečná výstava vznikla v spolupráci s americkou NASA a múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere. Na výstave sme videli stovky originálnych artefaktov z USA aj Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Deti si odniesli silné dojmy a zážitky a určite sa s nimi podelia aj so svojimi blízkymi a spolužiakmi.

      • Digitálni rodičia
        • Digitálni rodičia

        • 22. 2. 2023
        • Milí rodičia, učitelia, vychovávatelia, 

          dovoľujeme si Vám dať do pozornosti NOVÝ PROJEKT - podcast DIGITÁLNI RODIČIA.

          Podstatou projektu je vzdelávať učiteľov a rodičov, ktorí majú deti vo veku 0 – 18 rokov, o najnovších trendoch v online prostredí a moderných technológiách. Cieľom je priblížiť im svet ich detí, aby ho nielen lepšie pochopili, ale boli v ňom aj správnymi sprievodcami vo výchove.

          Podcast sa zameriava na zaujímavosti, tipy, triky a najmä autentické skúsenosti s výchovou detí, ktoré by najradšej ani nepustili mobil z ruky. Ide o prvý podcast o výzvach rodičovstva v digitálnej dobe. Podcast vychádza každý piatok a nájdete ho vo všetkých podcastových aplikáciách. 

          Za projektom stoja dvaja odborníci v oblasti internetu, reklamy a médií. Ako hostia budú pri niektorých témach vystupovať psychológovia, učitelia, vychovávatelia a ďalší odborníci pre prácu s deťmi a mládežou.

           Viac informácií nájdete na www.digitalnirodicia.sk a v prílohe.

      • Street dance - projekt tanečnej TSV na školách 💃🕺
        • Street dance - projekt tanečnej TSV na školách 💃🕺

        • 16. 2. 2023
        • Od 10.1.2023 sme cez ministerstvo školstva zabezpečili našim žiakom účasť v projekte "Tanečná telesná výchova". Projekt bol určený pre žiakov 2., 3., 4. ročníka a prebiehal 1-krát týždenne, počas 6 hodín telesnej výchovy. Hodiny prebiehali pod vedením lektorky tanca, ktorú osobne pozná a vyberá Laci Strike.  Deti si tak za pomoci vyškolenej trénerky Lucky, ktorá má vlastnú tanečnú skupinu, budovali zásobu krokov, učili sa choreografiu a objavovali freestyle. Trénerka ich počas hodín podnecovala k prekonávaniu samého seba, žiaci sa museli osmeliť a zatancovať sólo i podľa choreografie v skupine – všetci žiaci sa 6 týždňov zábavne učili „ako reagovať na hudbu“. Na poslednej hodine prebehla aj súťaž a 3 najlepší tanečníci z každej triedy boli odmenení tričkom. Ale víťazmi sme všetci – všetci tí, ktorí sme sa aspoň trochu naučili tancovať ;-) Ďakujeme Lucke za všetky odtancované hodiny a pani učiteľke Aďke za skvelý nápad 👍😉 

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Street dance - projekt tanečnej TSV na školách 💃🕺.

        • Dejepisná olympiáda - Okresné kolo

        • 15. 2. 2023
        • Nový úspech našej školy:

          Andrej Kultan: 1. miesto ktg. E
          Beáta Kultanová: 2. miesto ktg. C
          Jaroslav Dobiš: 4. miesto ktg. D

          Súťaž: Dejepisná olympiáda
          Kolo: Okresné kolo

          1. + 2. miesto - postup na KK 3.4.2023 👍

        • Karneval 🎉🎭🎈🎊🎶

        • 14. 2. 2023
        • Dňa 13.2. 2023 sa v našej škole uskutočnil karneval. Deti sa poskrývali za najrôznejšie masky povolaní, zvieratiek, rozprávkových a filmových postavičiek. Zabavili sme sa hrami a spoločným tancom. Bolo výborne :)

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval 🎉🎭🎈🎊🎶.

      • Školský časopis 📰
      • Zimné radovánky na kopci za Váhom (ŠKD) ⛄❄⛷