• 335. výročie narodenia Jánošíka
        • 335. výročie narodenia Jánošíka

        • 31. 1. 2023
        •        Juraj Jánošík, ľuďmi ospevovaný, ale aj zatracovaný, no neustále provokujúci.  Historická skutočnosť, mýtus, legenda, rozprávka i politikum… Neobyčajne silný príbeh, ktorý dodnes oslovuje.

               Ľudia ho potrebovali. Preto si vytvorili svojho ľudového hrdinu podľa vlastných predstáv. Už tri storočia si privolávajú dobrého zbojníka, ktorý vyšiel z prostého ľudu a bojuje zaň. Privolávali ho v ťažkých časoch, pretože ťažké časy ho zrodili. Opakovane sa stáva symbolom. Stal sa súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, jeho meno je zakorenené v kolektívnej pamäti národa. Vyrástol zo skutočnej  historickej postavy zbojníka. Romantici ho vyniesli na výslnie, ktoré filmoví a iní tvorcovia ešte umocnili, aby jemu i sebe priniesli slávu. Mnohí sa pýtajú, prečo práve zbojník sa stal legendárnym hrdinom? Odpoveďou môže byť aj jedna z definícií kultúry, ktorá hovorí, že kultúra je pretváraním zla na dobro. Tento fenomén napokon poznajú aj iné európske kultúry, čoho príkladom je Robin Hood i William Tell.

              Jánošíkovská legenda je túžba po slobode a spravodlivosti. Legenda je legenda a skutočnosť je skutočnosť. Tieto dve polohy bývajú odlišné, ľudia však inklinujú k legendám. Je dobré, ak sa inšpirujú pozitívnymi vlastnosťami svojich hrdinov. Je poučné sledovať ako z historickej skutočnosti môže vyrásť najväčšia legenda slovenského novoveku…

              S týmto zámerom sme dňa 30.1.2023 v našej škole pripravili podujatie k 335. výročiu narodenia Juraja Jánošíka. Pripomenuli sme si ho rozprávaním o historickej postave zbojníka a jeho ceste k legende, dokumentárnym filmom Jánošík, príbeh, legenda, tradícia a výstavou Jánošík, karpatský zbojník inštalovanou na školskej chodbe na poschodí bloku C. Podujatia sa zúčastnili žiaci 4. až 9. ročníka.

      • Požehnanie tried
        • Požehnanie tried

        • 10. 1. 2023
        • V pondelok 9. januára 2023, v prvý školský deň nového kalendárneho roku 2023 prišiel do školy pán kaplán Pavol Drdák spolu s pánom dekanom Stanislavom Culkom, aby spoločne požehnali triedy našej školy aj spoločné priestory. Po prečítaní úryvku zo Svätého písma, modlitbe požehnania, spoločnej modlitbe Otče náš, znaku pokoja, incenze a pokropení svätenou vodou, pán kaplán napísal nad veraje dverí : 20-C-M-B-23, čo sú začiatočné písmená latinskej vety: Christus Mansionem Benedicat, čo znamená Kristus nech požehná tento príbytok.

      • Radosť v novom roku
        • Radosť v novom roku

        • 10. 1. 2023
        • Po návrate detí z vianočných prázdnin ich pri vstupe do herne školského klubu detí čakalo milé prekvapenie: dve veľké krabice s listom od Ježiška. Po chvíli očakávaného napätia pri ich odbaľovaní nasledovala explózia radosti z nových darčekov. Tvorili ich stavebnice a iné zaujímavé konštrukčné a didaktické  hry. Nuž, nech poslúžia k tvorivému využitiu voľného času detí a k zaujímavému upevňovaniu získaných vedomostí. Ďakujeme, Ježišu!