• TSV moduly - Nordic walking
        • TSV moduly - Nordic walking

        • 10. 11. 2023
        • Certifikovaný inštruktor SNWA PaedDr. Michal ŠerfelMŠVVaŠ SR predstavilo aj v tomto školskom roku 2023/2024 projekt AKTÍVNA ŠKOLA. Do tohto projektu, ktorý zastrešuje rôzne pohybové a športové aktivity, sa zapojila aj naša škola. MODULY sú projekt zameraný na jednu časť Aktívnej školy, my sme sa v rámci telesnej a športovej výchovy zamerali na nordic walking.

          Hodiny viedol certifikovaný  inštruktor PaedDr. Michal Šerfel  zo Slovenskej asociácie Nordic Walking. Zatiaľ sa uskutočnili hodiny pre štvrtákov a starších žiakov z druhého stupňa.

          Obsahom vyuč. hodín bolo:

          - ako sa správne rozcvičiť, čo je to aktívny, zdravý postoj a chôdza, aby žiaci mohli zapájať aj vnútorné svaly,

          - ukážka správneho používania palice pri chôdzi tak, aby sme zdravo kráčali,

          - rôzne hry s palicami, balančné cvičenia, skupinové, posilňovacie ako aj strečingové cvičenia,

          - história a vznik nordic walkingu.

          Vyučovacie hodiny boli vedené zábavnou formou s ohľadom na zdravotné a kondičné schopnosti jednotlivca.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Nordic walking – Aktívna škola.

      • Rok kresťanskej kultúry - Levoča
        • Rok kresťanskej kultúry - Levoča

        • 8. 11. 2023
        • Dňa 20. 10 sa žiaci 9., 7. a 5. ročníka zúčastnili na exkurzii - Klenoty kresťanskej kultúry Spišskej diecézy v LEVOČI. Za sprievodu odborného výkladu si prezreli jeden z najkrajších gotických chrámov na Slovensku, ktorý je jedinečný svojím kultúrnym dedičstvom. Prezreli si prácu nášho najvýznamnejšieho gotického rezbára Jána Pavla, oboznámili sa so špecifikami jeho tvorby, vďaka ktorým sú tieto diela jednoznačne pripisované práve do jeho dielne. Okrem gotických oltárov sa oboznámili aj s prvou ľudovou bibliou – freskami moralít a legendou sv. Doroty, taktiež s barokovými oltármi a zlatníckymi prácami Jana Szilassyho. Ďalšou zastávkou bola bazilika Navštívenia na Mariánskej hore, kde sme mohli spoločne sláviť sv. omšu v nádhernom tichu na svätom mieste.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Rok kresťanskej kultúry - Levoča .

      • Sviečka za nenarodené deti
        • Sviečka za nenarodené deti

        • 6. 11. 2023
        • 2. novembra v deň spomienky na všetkých verných zosnulých si spomíname na všetky počaté deti, ktoré sa nemohli narodiť.

          Sviečka za nenarodené deti je celoslovenská osvetová kampaň Fóra života. Pozýva spomenúť si na nenarodené deti, zapáliť sviečku a pomodliť sa, ako tichú spomienku v nežnom plameni. Sviečka nás scitlivuje, aby sme vnímali bolesť a smútok tých, ktorí o svoje bábätká prišli pred ich narodením, dodali im nádej a pomáhali liečiť ubolené srdcia.

          Aj v našej škole sme sa pripojili k tejto kampani 3. novembra 2023 modlitbou desiatku ruženca v kaplnke - za nenarodené deti a tiež za ich smútiacich rodičov. Prosili sme aj za lekárov, aby chránili počatý život. Darovali sme im duchovné objatie, modlitbu útechy v ich bolesti a vyprosovali nádej.

      • Ako byť šťastný? – duchovná obnova
        • Ako byť šťastný? – duchovná obnova

        • 6. 11. 2023
        • Vo štvrtok 2. novembra 2023 sme v našej škole prežívali duchovnú obnovu s uvedenou témou, aktuálnou nielen v týchto dňoch. Viedol ju pán kaplán Pavol Drdák.

          Ako byť šťastný? Zvoliť si to, čo je dobré. Je to veľmi ťažké, ale dá sa to zvládnuť vtedy, keď v našom živote bude Boh na prvom mieste. ON mi „povie“, čo je dobro. Pán Ježiš nám ukázal cestu: milovať Boha nadovšetko a blížneho ako seba samého.... Pán Ježiš nám prikázal milovať aj nepriateľov. A hľadať spôsob, aby sme aj iných odvrátili od zla a priviedli ich na správnu cestu.

          Čo je k tomu potrebné? Učiť sa správne používať veci, ktoré máme od Boha a správne sa rozhodovať. Každé naše rozhodnutie nám pomôže život zlepšiť, alebo nám ho zhorší. Záleží na nás, na našom slobodnom rozhodnutí, lebo naše každodenné rozhodnutia nasmerujú náš život na dobro alebo zlo. 

          Veríme, že aj táto duchovná obnova bola posilnením viery a odhodlania kráčať životom s Božou pomocou - cestou dobra. Nech nám v tom Pán pomáha na príhovor našich svätých.